Korea Południowa

Korea Południowa to kraj, który od pierwszego poznania wprowadza w stan nieskrywanego zachwytu, a przy tym nie lada zaskoczenia. Bogactwo tradycji, apetyczna i aromatyczna kuchnia oraz magia miejscowej pielęgnacji przy użyciu azjatyckich kosmetyków sprawią, że z całego serca pokochasz koreańską cywilizację. W czym tkwi sekret jej nadzwyczajności?

Bogata kultura

Przede wszystkim Korea Południowa to kraj o bogatej i fascynującej kulturze.  Obfituje ona w starannie pielęgnowaną tradycję oraz przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje. Wiara w pechową „czwórkę” zamiast europejskiej „trzynastki”, tradycyjny ukłon na powitanie, świętowanie Walentynek tylko przez mężczyzn. Huczne obchodzenie pierwszych urodzin dziecka – z europejskiej perspektywy to mało znane i rzadko spotykane obyczaje. Czynią one z Korei Południowej kraj pełen kontrastów i niespodzianek. Wybierając Koreę jako cel naszej podróży, musimy pamiętać, że swój niepowtarzalny charakter zawdzięcza nie tylko egzotycznym i niespotykanym obyczajom. To również ciekawa historia, zapierająca dech w piersiach natura i niebanalnej architektura. W tej ostatniej prym wiodą piękne pałace, majestatyczne świątynie oraz osobliwe buddyjskie klasztory.

Pyszna i aromatyczna kuchnia

Czym byłoby odkrywanie obcej kultury, bez rozsmakowania się w lokalnej kuchni? A na tę Koreańczycy nie powinni narzekać! Bogactwo smaków i mnogość aromatów sprawiają, że tamtejsze potrawy znane i niezwykle cenione są nie tylko w Azji. Są one cenione na całym świecie. W Korei Południowej, podobnie jak w innych krajach Dalekiego Wschodu, rodzima gastronomia opiera się na miejscowych targach i straganach, na których króluje jedzenie typu street food. Bez trudu znajdziemy na nich lokalną odmianę kaszanki (tzw. sundae), koreańską wersję sushi, czyli kimbap, różnorodne owoce morza czy też smażone larwy jedwabnika, stanowiące lokalny przysmak. Mówiąc o regionalnych rarytasach, nie możemy pominąć narodowej dumy Koreańczyków, czyli kimchi – pikantnej potrawy, najczęściej przygotowywanej z kiszonej kapusty pekińskiej z dodatkiem aromatycznych, ostrych przypraw. W Korei Południowej kimchi jest na tyle popularne, że miejscowi zajadają się tą potrawą niemal na każdym kroku, niezależnie od pory dnia czy rodzaju posiłku. Nic więc dziwnego, szacuje się, że roczne spożycie tego specjału wśród Koreańczyków wynosi 1,5 miliarda ton!

Sekret koreańskiej pielęgnacji

Korea Południowa kojarzy nam się nie tylko z egzotyczną kulturą, ciekawą tradycją czy smaczną kuchnią, ale także z wybitnie precyzyjną, niemal obsesyjną dbałością o urodę. Pielęgnacyjne rytuały Koreanek, bazujące na naturalnych, niezwykle skutecznych azjatyckich kosmetykach. Docierają one  praktycznie do wszystkich zakątków naszego globu. Co ciekawe, bardzo skrupulatna dbałość o urodę to domena nie tylko koreańskich kobiet, ale również i mężczyzn. To właśnie Koreańczycy kupują najwięcej kosmetyków na świecie, plasując się na pierwszym miejscu w rankingu, uwzględniającym ich roczny zakup wśród mężczyzn. Roczne wydatki na branżę kosmetyczną szacowane są na zawrotną sumę ponad 900 milionów dolarów.